Üye Belediyelerimizin dikkatine;
Aşağıda belirtilen çağrı ilanlarını için ön müracaat 16 Aralık 2024 saat 15:00´e tarihine kadardır.
Bilgilerinize sunarız.
Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte olan ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı desteği ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen “Türkiye’de Yerel İklim Eylemi için AB Ortaklığı Projesi” kapsamında “AB - Türkiye İklim Değişikliği Hibe Programı” (AB-TR CCGP) uygulanacaktır. Programın çağrısı 18 Ekim 2024 tarihinde yapılmış olup 16 Aralık 2024 tarihinde tamamlanacaktır.
Programın küresel amacı; yerel iklim değişikliğine uyum ve azaltma kapasitesini iyileştirmek olup, projenin özel hedefi ise yerel düzeyde iklim değişikliğine uyum ve azaltma çözümlerinin planlanması ile uygulanmasını iyileştirmek ve artırmaktır.
Programın öncelikleri ise şu şekildedir;
- 2024 - 2030 yılları arasındaki mevcut ulusal uyum ve azaltma eylem planlarının öncelikleriyle uyumlu,
veya
- Dayanıklı ve düşük karbonlu şehirleri ve sektörleri teşvik etmenin önemini yansıtan,
veya
- Mevcut yerel veya ulusal iklim stratejileriyle uyumlu uyum ve/veya azaltma eylemlerini uygulayan projelerin hayata geçirilmesi.
Ek bir unsur olarak; tüm projeler, paydaşlar arası iletişim ve “toplumda farkındalığın artırılması” konularına değinmelidir.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) tanımına göre "uyum", mevcut veya beklenen iklimsel uyaranlara ve bunların etkilerine yanıt olarak ekolojik, sosyal veya ekonomik sistemlerde yapılan düzenlemeleri ifade eder. Potansiyel zararları hafifletmek veya iklim değişikliğiyle ilgili fırsatlardan yararlanmak için süreçlerde, uygulamalarda ve yapılarda yapılan değişiklikleri ifade eder. Uyum eylemleri bir topluluğun, işletmenin, kuruluşun, ülkenin veya bölgenin kendine özgü bağlamına bağlı olarak birçok biçimde olabilir. "Herkese uygun tek çözüm" yoktur; uyum, taşkınlara karşı koruma sistemleri kurmaktan kasırgalar için erken uyarı sistemleri kurmaya, kuraklığa dayanıklı mahsullere geçişten iletişim sistemlerini, iş operasyonlarını ve hükümet politikalarını yeniden tasarlamaya kadar değişebilir.
Bu program dahilinde aşağıdaki konularda ihtiyaç var ise proje geliştirmek veya mevcut projeleri değerlendirmek mümkündür.
Sektörler veya Temalar Sektörler veya temalar hem iklim değişikliğini azaltım hem de iklim değişikliğine uyum ile ilişkilendirilebilir: Uyum Sektörleri: Kent (planlama, altyapı), iklimle ilgili afet risk yönetimi, ulaşım, su kaynakları yönetimi, tarım ve balıkçılık/hayvancılık, gıda güvencesi, ekosistem hizmetleri,biyoçeşitlilik ve ormancılık, turizm,
kültürel miras, enerji, sanayi vediğer ilgili sektörler.
Azaltım Sektörleri: Enerji, sanayi, tarım, ulaşım, atık, binalar, Arazi Kullanımı, Arazi Kullanımı Değişikliği ve Ormancılık (AKAKDO) ile diğer ilgili sektörler.
Program çerçevesinde detaylı bilgiye ve Başvuru Rehberi’ne, linkten ulaşabilirsiniz. Ayrıca daha fazla dokümana ulaşmak ve duyuruları takip etmek için http://ipa.csb.gov.tr adresini de ziyaret edebilirsiniz.
|